torsdag 25 februari 2010

Stenmur, trädäck, staket, gräs garage, orangeri....

Solen lyser på fasaden & putsen glittrar, ute smälter snön...

Solstrålarna tränger in i huset & lyser från fönster till fönster.. Det räcker med att man känner & ser solen värma lite, ser hur snön smälter bort så är man igång! Denna gången funderar jag över projekten vår & sommar 2010.. Så här är det...

Nedan är en tyvärr otydlig skiss över vår tomt & önskade planer som jag tänkte beskriva lite närmare. Huset består av tre sektioner enligt bilden, det nya huset, slussen & den gamla stugan. Slussen är den lilla mellanbyggnaden som binder huskropparna samman & som idag är våran tvättstuga, groventré.

Ritningen visar hur jag önskar trädgården / tomten skall se ut.
Den lite mörkgråare färgen är gångar till garage & till entrén & runt huset. Den allra mörkgråaste färgen längst fram är en stenmur.

Kryssen är grindar. Det rosa är partier där jag vill ha stockrosor, det mörklila är lavendelrabatt, ljuslila längst ner till väsnter är syrenhäck & det bruna är ett högre parti av träplank i olika nivåer. Ljusgråa som går runt halva huset är trädäck. Garage & orangeri/växthus är vita byggnaderna till vänster på bilden.
Runda prickarna är befintliga träd.

Vad vi har idag är ju alla byggnaderna i tre sektioner. (ej garage & orangeri, här är endast plattan gjuten). Vi har gräsmatta på hela baksidan som vi rullade ut sommaren 2009, samt den befintliga naturskogen längst ner på ritningen. (Bara en liten del av naturskogen syns på ritningen, detta område är rätt så stort i verkligheten.)

Den här bilden nedan är hämtad från bloggen minlillaveranda,
http://minlillaveranda.blogspot.com/
Där ser man e singelgång in till huset, lite så är tanken fast här är singelgången lite för liten..

Här ser vi ytterligare ett exempel på en sådan gång jag tänkt, fast denna singelgången nedan är lite för stor, så nåt där mittemellan kan vi väl säga är tanken.. På höger & vänster sida singelgången skall det rullas gräsmatta, förra sommaren rullade vi på hela baksidan.. puh..

Där järngrindarna är på bilden ovan är tanken vi skall ha kryssstaket, lite som bilden nedan visar..

Detta är också en variant..

Runtomkring där vi bor finns det ett flertal stenmurar, snyggast vore det att ha en stenmur för att den smälter in i området.

Stenmuren skulle vara mot gatan & där krysstaketen skall sitta fast.. ååh tänk nu er ett par gamla grindstolpar till det här.. mmm... (ritningen högst upp visar var varje sak är tänkt att ha sin plats)
Nedan ser vi en omgivningsbild tagen tvärs över gatan..

Tyvärr, tyvärr är det ett väldigt kostsamt projekt att anlita folk som gör en stenmur för att få den bra, sträckan det skulle beröra är ju rätt så lång så det bliiir nog liiite för dyrt..

Så som ni ser nedan så finns det ju alternativ.. ett pinnstaket har ju också sin charm förutom när det skall målas & målas om efter ett par år. Inte för att grönt hade passat till våra dalablåfönster & dörrar så ett vitt sådant då.. Ja det skulle nog bli fint!

Ett trädäck ser ni också på ritningen. Det skall gå runt halva fönster med utgång fr. vardagsrum & kök. Anledningen att det rundar huset är att vi skall kunna ta tillvara solen i en uteplats, både på morgon / middag & kväll.

Nedan på bilden är det lite grått & det är den effekten jag tror passar bäst in i miljön. Bara fram med järnvitriolen när trädäcket är byggt..

På framsidan vid fasden vill jag plantera stockrosor..ååh ljuva blomster!! I olika färger.. Lite som på bilden nedan.

Det är väldigt vackert med stockrosor mot en vit/ljus fasad. Effekten av blommorna blir maximal.

Sen det störta projektet är nog garaget, det skall ha samma stuk som huset, vitputsat & enkelt utan större krusiduller..

Mot garaget skall orangeriet sitta, lite som på bilden nedan fast växthuset på bilden sitter fast mot en husfasad istället. Tänk vad mysigt att kombinera odling med middagar.. Vilket rum..!!

Så går det när solen skiner, då drömmer man sig bort & längtar... Men jag slår vad, min sambo kan inte koppla av på jobbet idag när han läst inlägget :)
Lungt hjärtat, jag hjälper dig! ;)
Vem längtar inte till våren?

4 kommentarer:

 1. Hej,
  Vilket trevligt inlägg! Har lite frågor, jag håller också på med trädgårdsplanering. Vad har du använt för skissprogram? Och vilket orangeri tänker ni er (märke)? Har ni tänkt ha det uppvärmt och hur i så fall. Vi ska ha ett från Classicum mot vår husvägg, och skulle vilja ha det frostfritt på vintern (kanske inte en sån vinter vi haft nu...). Så vi funderar för fullt på uppvärmningsmöljigheter.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 2. Gillar första bilden på husets fasad i solen, nästan så att man tror att det är en högsommar dag....om man inte hade sett snöhögarna i fönstret.

  SvaraRadera
 3. Tack Carin! Skissen ovan är bara gjord på lek i word, när jag gör den på riktigt skulle jag välja 2 alternativ, det ena på frihand, vilket jag tycker gör trädgårdsritningarna finast, men den andra skulle jag använda autocad.

  Finns en djungel att välja bland men, jag tycker det det blir finast med en frihandsritning..

  Beträffande orangeri, bli det lite av en egen variant, ingen färdig modul, ev. stomme & tak från Glasbackens växthus Resten får vi se hur vi bygger upp, inte riktigt fädigt än om det blir av gamla fönster & dörrar eller bara glaspartier som man skär till.

  Stommen kan man förstås också göras själv, tanken är att mura upp en halvvägg & bygga på det, kanske har jag ett separat inlägg om det senare.

  Classicum har väldigt fina växthus/orangerier, men mitt mål är att komma lägre i pris än så & därför blir det en skräddarsydd variant.

  Uppvärmning har vi inte tänkt mer än att ha en gasolkamin under svala sommarkvällar för blir alternativet att ha glaspartierna av gamla fönster vore det att elda till kråkorna om vi värmde upp det på riktigt. Mycket handlar ju om i vilken omfattning man kommer att använda det.

  Skall bli spännande att se era planer.

  SvaraRadera
 4. Ann-Christin6 maj 2010 21:00

  Oj vilken vacker vinterträdgård ,har du någon aning om vem som tillverkar det ,om du hittat fotot på någon hemsida eller är det privat

  SvaraRadera