tisdag 9 juni 2009

Nu är gräsmattan färdiglagd...

Nu skall vi äntligen bli av med sanden på baksidan.. (ovan tidig vårbild innan löven kom)

Mätas & grävas..

Natt & dag..

Förberedelse för nergrävning av el inför framtida belysning i skogen../naturdelen på tomten.

Elslangen nere


Dräneringsslangen nergrävd 30 meter & 70cm djupt... grävdes för hand!! puh

Bästa jorden, kompostjord, gräset behövs ej gödslas på 4år, 30 kubik beställde (2 lastbilar) vi men det gick åt kanske 20 kubik, resten spar vi till framsidan, när vi gör den.

Jorden börjar äntligen ta plats.

Nu kommer gräset..

4 pallar gräs blev det... många rullar

Här kommer ännu mera gräs.

Första längderna utrullade mitt i natten.

Vi håll på halva nätterna med gräsmattan, vi blev dessutom måltid för knotten.

Resultatet blev kanon, 300 kvm gräsmatta på baksidan (innergården) återstå att se om det håller sig.. Så äntligen färdiga, nu är det bara vattna & vattna & vattna.

Jag skulle kunna sammanfatta att det var ett hästjobb att göra, speciellt eftersom man är tidspressad att lägga ut gräset så det inte torkar, det är viktigt att tänka på att har förberett allt innan man beställer gräset, tyvärr fick vi jord & gräs inom loppet på en helg, vilket gjorde det lite stressigt!

Sn är det ju dyrare att lägga färdigt gräs, lite olika priser såklart beroende på var man köper gräset ifrån. Det tillkommer ju också jord samt man kanske får hyra vält & andra redskap beroende på underlaget är. Men, klart i slutändan är dt värt det, tycker jag! Att kunna beträda gräset samma dag (med viss försiktighet & börja klippa det efter 2 veckor är helt fantastiskt.)

Men det betyder inte att jag rekommenderar att lägga färdigt gräs på alla ytor om jag fick välja men är det en yta som måste beträdas dagligen eller om man är i den situationen vi är nu så finns inget bättre alternativ, tycker jag.


Ett stort tack till föräldrar & svärföräldrar som ställde upp krattade, körde 100 skottkärror med jord, krattade ännu mer, trampade, bar, rullade ut gräs, slet & blev knott & myggbetna precis som vi, natt & dag! Stor kram till er från oss!

Och vad säger Bosse Rappne från Äntligen hemma?Rullgräs som gräsmatta

Fördelen med att lägga gräs på rulle är att man slipper vänta länge på resultatet och har redan efter ett par veckor en fin och slitstark gräsmatta.

(foto TV4)• Om ytan är tom, lägg på matjord och eventuellt gödsel. Om du ska ersätta en gammal gräsmatta: Fräs bort den gamla mattan med en jordfräs, två vändor åt varsitt håll. Djupet bör vara minst 10 centimeter. Lägg på matjord och eventuellt gödsel.
• Se till att inga stenar, grenar, rötter eller andra ojämna föremål ligger under när du rullar ut gräset. Fyll ut eller ta bort! Det får heller inte finnas några luftgropar under mattan, då fäster den inte.
• Notera att gräset i de olika remsorna bör växa åt samma håll och förskjut remsorna så att inte skarvarna hamnar på samma ställen. Lägg remsorna tätt ihop, men se till att de inte överlappar varandra.
• I början är det viktigt att vattna rikligt för att rötterna ska få hjälp att få fäste. Ställ ut en vattenspridare som gör jobbet.
• Man kan gå på gräsmattan direkt efter den är lagd, men tänk på att göra det försiktigt isåfall. Premiärklipp gräsmattan först efter cirka 14 dagar. Du har då en fin och slitstark gräsmatta!

länk till inlägget: http://www.hemmakanalen.se/1.1023221/2009/05/29/rullgras_som_grasmatta

1 kommentar:

  1. Jag vill också ha en färdiglagd gräsmatta!

    SvaraRadera