tisdag 7 juli 2009

Råspont som innertak i snedtaket.

Här i vardagsrummet på bilden nedan vill vi ha i innertaket / snedtaket panel som visas på resten av bilderna. Tycker den panelen är så snygg, undrar vad det är för panel, nån som vet?
Kan det vara råspont runt 12,5 cm bred? Har hittat råspont på K-rauta 22*125mm , det enda viktiga är att det inte får var nån större glipa mellan panelerna, som vissa paneler har.
Men hur snyggt som helst tycker jag, mycket vanligt i skånelängor har jag sett. Gör lite liv i huset.
Bilderna förutom den översta är hämtade fr. fantastiska uppvik & döttrars hemsida, ett tips är att kolla in alla deras fantastiska husobjekt.
Läste en intressant artikel i bygga hus..
Vi har satt vanlig råspont i innertaket, dock en aning bredare en standard som vi hittade på en brädgård. Jag valde endast ut fina brädor på brädgården då råspont kan vara riktigt dåliga ibland. Råsponten spikade jag fast med en dyckert pistol, där spikarna är så fina att de inte syns. Därefter lackade jag alla kvistar med shellack, grundmålade med roller o målade därefter med vit takfärg.Intrycket blev ett vitt, ljust levande tak med ett par glipor lite här o där. Gliporna förändras också en aning har jag märkt, inga stora nyanser men ändå. Eftersom jag rollade taket så är det ingen färg i gliporna.
Vi är grymt nöjda med detta lite ruffiga utseende i kontrast till de andra moderna sakerna såsom inbyggda takhögtalare. Jag var inne på att endast lasera taket vitt, men min fru var så störtsäker på att hon ville ha det vitmålat så det blev så.
ett alternativ som kan vara snyggt är att häfta fast ett svart tyg i taket och sedan sätta vanliga finsågade 22x90 alt. 22x120 om man så vill, med en liten glipa emellan.för att slippa lite av problemet att dom bågnar bör man kunna dra några spår med cirkelsågen på baksidan.


Låter lite som vi vill ha det men, vi vill ha det vitlaserat som bilderna ovan istället för helvitt. Vi har så mycket helvitt på andra ställen, så trappan invändigt & innertaket i vardagsrummet tänkte jag skulle bli laserat. Fast högtalare, ja det skall vi ha inbyggda i badrummet.. :)

1 kommentar:

 1. Hej,
  Står i begrepp att inreda hela övervåningen i ett gammalt skånsk hus. Har mycket tak (250-300 kvm) som skall panelas antingen med slätspont eller möjligen med råspont (vilket ju är betydligt billigare). Dock är jag lite fundersam över hur stora gliporna blir då råsponten inte är förtorkad som slätsponten är.

  Ni satte ju uppenbarligen råspont hos er i somras om jag förstår den här bloggen rätt. Så jag har några frågor till er som jag hoppas få svar på:

  - Hur ser det ut hos er nu när årstiden är som torrast? Hur stort mellanrum har ni mellan råsponten just nu?
  - Målade ni innan ni satte upp dem för att undvika att se det trärena virket i skarvarna?

  mvh
  Eva

  eva_frostberger@hotmail.com

  SvaraRadera