onsdag 21 juli 2010

Singel makadam stenar... vilka beslut!

Just nu kämpar vi med framsidan, materialbeslut & arbete pågår under vår semester.
Vi mäter, lägger ut jord, krattar & har oss.
Så här är det tänkt.. Bilden nedan visar husets framsida. En singelgång skall göras lite bredare än pardörren & nästan ända ut till gatan där det kommer möta framtida staket & grindar.

Lite väl överdimensionerat exempel men nedan ser ni tanken som ovan beskrivet. Sen skall vi ha gräsmatta på höger & vänster sida. Vi skall även göra gångar runt huset & uppfarten till bilarna.. Så för att få inspiration & lite priser åkte vi på äventyr...

Vi åker till ett stenbrott, ett gigantiskt granitberg, ungefär en 20 minuters bilresa för att komma fram, så vackert, lite som en lagun, så faschinerande.. vackra sten.. vill ha! Granit är ju väldigt fint, tänk trappor i granit eller kantstenar.. jättefint! men.. suck.. säkert jättedyrt!

Det finns ju så mycket..man kanske bara kunde få lite till en trappa eller nåt.. nää.. nu var det ju gångar vi jagade för den delen..
.
Men håll med om vad fint det är.. vattnet så blågrönt & skimrande säkert av all kalk som i sin tur innebär ett helt livlöst vatten..men vackert va?

Vi lämnar stenbrottet & åker vidare några minuter & kommer till ett grustag, låter kanske inte lika graciöst men synen av alla högar av sten i alla storlekar, färger & former imponerar helt klart på mig! Jag älskar sten.. jättefint!

Så åter till besluten, vad skall vi ha i våra gångar.. efter otaliga diskussioner med ett flertal personer om att jag jagar stenar till våra singelgångar, att jag söker sån singel som man hade förr på gårdarna får jag till slut veta att det är näst intill omöjligt att få tag på sån singel.. suck, ovanligt att jag vill ha nåt som nästan är omöjligt att få tag på.. min vanliga tur... men ok, vad har vi att välja på? Vilken storlek skall man ha & vilken färg?

Kikar lite på en bra utställning där olika sorters makadam är inramade i rutor med måttbeskrivningar.. kikar på makadam (krossad sten..ja, natursingeln var ju som sagt svår att hitta i rätt storlek) 8/16 röd jämförs med 8/16 grå.. den gråa var nästan svart & för mig alldeles för mörk, ja man får ju ta hänsyn till att den kommer att bli ännu mörkare vid nederbörd. Men efter att ha studerat 8/16 har jag kommit fram till att den är för stor.. så vi far till nästa grustag.

Där hittar vi alla fall 8/12, en storlek som börjar kännas lagom, den är tydligen också bra storleksmässigt för att inte fastna under bildäck så lätt. Makadammen har sin fördel också att den inte rullar lika lätt som natursingeln som iofs inte var så lätt att hitta mindre än 11/16.. så efter att ha fyllt små påsar med olika sorters makadam så skall det jämföras hemma, samtidigt som kvällspromenader tas för att studera hur andra gjort & hur det ser ut.. Man vill ju inte ångra sig när det väl ligger..
.
När jag tänker efter så tänk så mycket tid man lägger ner på alla beslut & materialval för att väga kvalitet, design & pris.. måtte det löna sig i längden som tänkt.. puh.. Men man lär sig mycket & visst är det kul, ibland kan det bara bli för många beslut på en gång.
.
Våra besöksmål var, Getinge grus AB, Emmaboda stenbrott i Bårarp, Kassakälla & Biskopstorp. Bilderna är klickbara för den som vill se dem i ett lite större format. :)
.
Vi får väl se hur det utvecklas... så to be continued..

1 kommentar:

  1. Jag tycker det är bra om man får göra ett gå pro så att man et hur det känns.

    SvaraRadera