torsdag 23 september 2010

Höstnjutning med Hemmakokta Havskräftor

Kvällen i sin ära gick i kökets tecken,vi köpte hem 5 kg havskräftor från en fiskare i trakten, givetvis levande & den hemmagjorda lagen blandades. Vatten, mörk öl, dill, salt & socker i en stor kastrull som fick sättas över bägge gasolplattorna för att kunna koka upp.

Så här såg kräftorna ut innan dom koktes. jag älskar havskräftor, det går inte jämföras med andra kräftor, bara sååå goda & nu då i en hemmagjord lag, smarrigt!

När dom flyter upp sådär efter 4-5 minuter, lite beroende på storlek är det dags att plocka upp & lufta dom innan avsvalning i sin lag igen i ett kallt vattenbad.

Så på kylning i allafall i sådär en 8 timmar innan njutningen kan bli till full godo. Skall man äta dom i morgon eller frysa ner dem.. kan nog inte hålla mig..det vore ju förstås en härlig avslutning på veckan & en fantastisk början på helgen!

Så sägs det ju enligt Albert Engström att kräftor kräva dessa drycker.. Denna affischen är ju från folkomröstningen 1922 om totalförbud mot alkoholhaltiga drycker, tänk om det hade gått igenom, hur hade det då blivit med alla goda kräftor som kräva dessa drycker? Nej vars, snaps har jag faktiskt aldrig lärt mig att dricka..men klart ett gott vitt vin till måste ju inhandlas. Härlig nostalgisk affisch.

Det är ju lite mer känsla i att köpa hem kräftor direkt från fiskaren, göra lagen själv, koka upp dom & sen avnjuta dessa underbara skaldjur! Havskräftor är havetsguld för mig! Smarrigt & en njutning nu på höstkanten.
Trevlig helg!

3 kommentarer:

 1. Vilken härlig lyx, pinfärska havskräftor! Det är såååå gott. Här blir det lite sommar/höstfest med lite vänner i huset så gott det går med det lilla vi har i huset.
  Har jag sagt att jag har en liten utmaning? Visa huset u höstskrud tänkte jag, hänger du med?

  SvaraRadera
 2. Mysig blogg.. måste kolla in den mer! Gillar din tuffa introbild! :D
  Jag vill egentligen passa på att säga att jag utlyst en tävling på min blogg! Var gärna med och tävla!
  Hälsningar
  /Lina

  SvaraRadera
 3. visst är det smarrigt med havskräftor Ika!! din utmaning skall jag haka på lite längre fram..skall fotografera huset först :) Sommar/höstfest låter ju trevligt!!
  Lina, tack.. jag kikar in på din sida!

  SvaraRadera