måndag 10 maj 2010

Odlingslådorna / pallkragarna färdiga!!!

Jag hade i ett tidigare inlägg publicerat nedanstående moment fr. 1-6 om hur vi gjorde egna odlingslådor / pallkragar. Missade du det inlägget klicka på länken.
http://husprojektdromhus.blogspot.com/2010/04/bygg-egna-pallkragar.html

Inlägget handlade i alla fall om hur vi valde att göra. Priset blev 90:-st istället för 199:- som granngården tar + att dom blev mycket snyggare med. :)
12 st. odlingslådor blev det till slut så vi hamnade på 1188:- istället för 2388:- om vi hade köpt dom.

Bilden nedan visar kortfattat tekniken att mäta ut, såga, skruva, montera, montera mera & placera. Nu får ni ta del av del 2, vad vi gjort efter denna process.

Odlingslådorna målades med järnvitrol blandat med silverbets för att få en snygg naturllig grå ton & för att dom inte kommer att lysa upp i trädgården utan mer smälta in.


Blandningen stryktes på 2 ggr. Första gången enbart med järnvitrolen, andra gången med tillsatt silverbets.

Sen var det dags att gräva för att alla lådor skall ligga jämnt på marken. Platsen vi valde sluttade en hel del så del blev lite grävande.

Alla odlingslådor plastades in & markduk sattes på plats.

Sen började själva påfyllningen av lådorna, i botten sattes sand, sen löv & slutligen kompostjord av bästa slag.

Därefter blev det dags att börja plantera. Rabarber, gräslök, potatis, hallon, dill, rädisor, ärtor, kryddtimjan, jordgubbar, smultron & smulgubbar. Snart skall även tomater, sallad & fler potatisar ner i lådorna. Utanför lådorna planterade jag röda & svarta vinbär & en krusbärsbuske.

Placeringen blev så här.

Frön + Vatten + Jord + Sol = grödor. (rädisorna först ut, lilla bilden i mitten)

I framtiden kommer vi att ha ett växthus /orangeri anslutet till odlingslådorna, plattan gjuten o klar, vitt skall det vara som denna, fast dörren kommer att sitta på ena långsidan.

Det som saknas nu är singel i mitten & ett litet bord med
stolar. (bilden lånad fr. humlebacken)


Hur mysigt & trevligt som helst, jag hoppas att jag har färdiga potatisar till midsommar & att dillen hunnit komma fram :) Det här kommer bli en av mina favoritplatser på jorden :)

5 kommentarer:

 1. Så vakkert!

  Du er jo kjempeflink!

  Ha en flott uke!

  Klem fra Mona :)

  SvaraRadera
 2. Jättefint. Har du klätt lådorna med plast? Jag tyckte jag såg det på någon bild. Funderar själv lite på hur jag ska göra med det. Jag kommer att ta "riktiga" pallkragar. Peter har fått genom jobbet. Det är helt obehandlat virke, så jag ska också måla eller olja dem. Ska bli kul att följa dina sådder.
  /Carin

  SvaraRadera
 3. Tack Mona! Kul att du gillar dom, Ha en bra vecka du med! :)

  Carin, lådorna är klädda med åldersbeständig plast för att skydda träet mot vatten vid bevattning. Du får lägga ut dina pallkragar på din blogg sen så får jag kika vad du hittat på i dom :) Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Hur snyggt som helst!!! Lite men bara lite avsig på växthuset, börjar nog inse att tomten sluttar för mycket för att få en optimal plats för ett sådant.

  SvaraRadera
 5. Ser hur snyggt ut som helst. Hoppas ni får lite sol i helgen så att ni kan sitta ute och njuta.
  Kram
  Vilma

  SvaraRadera