torsdag 19 maj 2011

Skördedags, solsken & barnskratt.

I år verkar rabarbern bli jättefin & stor, vad kul!
Det började bli trångt i en av odlingsbänkarna vi gjorde i fjol
så det blev helt enkelt
skördedags av första rabarbern!


Så nu har jag bakat rabarberpaj 2 dagar i rad,
igår blev det med vaniljsås & idag med vaniljglass.


Jag har provat att göra flera varianter av rabarberpaj,
men denna bakad med smuldeg blev helt klart en favorit!
Goda vänner kom på besök & vi satt ute & fikade i
solsken & bland barnskratt. 
Ja, man får ju inte glömma att unna sig en paus..



Rabarbersmulpaj
ca 3 dl rabarber
1/2 dl socker
150 g kallt smör
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
Dela rabarbern i småbitar, lägg dem i en pajform och strö över sockret.

Skär det kalla smöret i småbitar, blanda i socker, vaniljsocker och mjöl. Nyp snabt ihop allt till en smulig massa. Fördela smuldegen över rabarbern, grädda i ca 20 minuter i 200 grader.
(jag gräddar den runt 25-30 min i ugnen för att den skall få lite mer färg & bli lite krispig på ytan, gärna på högre temperatur sista 5 minuterna så den får just den fina färgen & lite knäckig yta.

Låt gärna den nygräddade rabarberpajen svalna 10-15 min
så ytan hårdnar lite, njut med vaniljglass eller vaniljsås.

Lite omgjort Recepttips hämtat från Linneas skafferi!
http://www.linneasskafferi.se/2010/05/rabarbersmulpaj/

Det närmar sig helg, dagarna bara springer iväg nu tycker jag..
Laddar för fullt inför lördagens växtförsäljning! Kul!!
Trevlig helg!!
Kram

6 kommentarer:

  1. Det är så otroligt gott med rabarber. Det är verkligen sommar! Hur har du fått dina pallkragar så fint grå? Låtit dem vara ute? :)

    Kram Josefin

    SvaraRadera
  2. Åh det är ju så gott med rabarber!
    Ha en riktigt härlig helg!
    Kram/Lena

    SvaraRadera
  3. Men gud vad sugen jag blev nu!! Får nog bli en rabarberpaj här också i helgen.

    Kram på dig/M

    SvaraRadera
  4. Hej Vännen!

    Härliga bilder bjuder du som vanligt!
    Tack för fina orden hos mig... jag tror att det är så fint i din dotters rum med ;)

    Ha en riktigt fin helg med din familj!

    Kramar Sirpa

    SvaraRadera
  5. Låter tooooooppen gott!! Läckert =P Måste absolut göra en sån =O*
    Ha en skön o varm veckoslut <3
    Terkkuja =)

    SvaraRadera
  6. Jag testade receptet ur Bonniers kokbok. Har med massa rabarber så jag får kanske prova ett av dina till helgen.

    SvaraRadera