torsdag 16 juli 2009

Provläggning av det spanska handslagna golvteglet...

På måndag är det dags att lägga klinkers & kakel, har nu noga valt fog till plattorna. Lite mörkare grå fog mapei 112 med grövre struktur till golvteglet samt ljusare grå fog mapei 111 till den italienska sjöstenen samt samma till alla vita plattor i badrum & tvättstuga.

Till golvet i tvättstugan valde vi också en mörkare fog, samma nyans som till golvteglet men dock inte med den grova strukturen. Stefan på Bonum Badrum hjälpte oss med fog & fix, tack Stefan!
Ägnade går kvällen åt att provlägga golvteglet, dels för att få en uppfattning samt att kunna sortera ut "dåliga plattor" efter som detta är handslaget tegel, känns ju varje platta lite unik och plattorna är inte identiska med varandra.
Dock upplever man golvet lite ljust nu på bilden men efter olje & vaxbehandlingen uppnår det först sin rätta färg. Fogbredden för detta golv blir runt 10mm,
medan det brun/gråa golvet i tvättstugan blir fogbredden endast 2 mm.
Vilket golv vi valt till tvättstugan /groventrén ser ni på bilden längst ner. Fogarna till badrummet italienska sjöstenen blir ett mellanting 5-6mm & väggarnas fog blir 2mm.

Spanskt handslaget golvtegel 20*20 fr. Stiltje Österlen. Hur det färdiga resultatet önskas bli har jag ett inlägg om under golv, där man ser en liten bild på när plattorna är oljade, vaxade & fogade.

På bilden ovan vardags rum & kök, vi väljer att ha golvteglet 1 kvm runt där kaminen skall stå då det inte rekommenderas att ha glasplatta under kaminen som golvskydd om man har golvvärme under, vilket vi har. Var kaminen kommer att stå ser ni där det lilla oranga röret (tilluften) sticker upp, bakom byggställningen.

Utifrån taget, vid altandörren till köket där i framtiden ett trädäck skall placeras.
Golvet nedan är det som vi valt till tvättstuga / groventré, likadan läggning som på bilden med 2mm fogar. Golvet är en grå / brun rektangular platta från Bonum Badrum.
Passade även på att köpa lite annat smått & gott, jollylister i aluminium till badrummets hörn, golvbrunnar, silikon, & fixen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar