torsdag 25 februari 2010

Stenmur, trädäck, staket, gräs garage, orangeri....

Solen lyser på fasaden & putsen glittrar, ute smälter snön...

Solstrålarna tränger in i huset & lyser från fönster till fönster.. Det räcker med att man känner & ser solen värma lite, ser hur snön smälter bort så är man igång! Denna gången funderar jag över projekten vår & sommar 2010.. Så här är det...

Nedan är en tyvärr otydlig skiss över vår tomt & önskade planer som jag tänkte beskriva lite närmare. Huset består av tre sektioner enligt bilden, det nya huset, slussen & den gamla stugan. Slussen är den lilla mellanbyggnaden som binder huskropparna samman & som idag är våran tvättstuga, groventré.

Ritningen visar hur jag önskar trädgården / tomten skall se ut.
Den lite mörkgråare färgen är gångar till garage & till entrén & runt huset. Den allra mörkgråaste färgen längst fram är en stenmur.

Kryssen är grindar. Det rosa är partier där jag vill ha stockrosor, det mörklila är lavendelrabatt, ljuslila längst ner till väsnter är syrenhäck & det bruna är ett högre parti av träplank i olika nivåer. Ljusgråa som går runt halva huset är trädäck. Garage & orangeri/växthus är vita byggnaderna till vänster på bilden.
Runda prickarna är befintliga träd.

Vad vi har idag är ju alla byggnaderna i tre sektioner. (ej garage & orangeri, här är endast plattan gjuten). Vi har gräsmatta på hela baksidan som vi rullade ut sommaren 2009, samt den befintliga naturskogen längst ner på ritningen. (Bara en liten del av naturskogen syns på ritningen, detta område är rätt så stort i verkligheten.)

Den här bilden nedan är hämtad från bloggen minlillaveranda,
http://minlillaveranda.blogspot.com/
Där ser man e singelgång in till huset, lite så är tanken fast här är singelgången lite för liten..

Här ser vi ytterligare ett exempel på en sådan gång jag tänkt, fast denna singelgången nedan är lite för stor, så nåt där mittemellan kan vi väl säga är tanken.. På höger & vänster sida singelgången skall det rullas gräsmatta, förra sommaren rullade vi på hela baksidan.. puh..

Där järngrindarna är på bilden ovan är tanken vi skall ha kryssstaket, lite som bilden nedan visar..

Detta är också en variant..

Runtomkring där vi bor finns det ett flertal stenmurar, snyggast vore det att ha en stenmur för att den smälter in i området.

Stenmuren skulle vara mot gatan & där krysstaketen skall sitta fast.. ååh tänk nu er ett par gamla grindstolpar till det här.. mmm... (ritningen högst upp visar var varje sak är tänkt att ha sin plats)
Nedan ser vi en omgivningsbild tagen tvärs över gatan..

Tyvärr, tyvärr är det ett väldigt kostsamt projekt att anlita folk som gör en stenmur för att få den bra, sträckan det skulle beröra är ju rätt så lång så det bliiir nog liiite för dyrt..

Så som ni ser nedan så finns det ju alternativ.. ett pinnstaket har ju också sin charm förutom när det skall målas & målas om efter ett par år. Inte för att grönt hade passat till våra dalablåfönster & dörrar så ett vitt sådant då.. Ja det skulle nog bli fint!

Ett trädäck ser ni också på ritningen. Det skall gå runt halva fönster med utgång fr. vardagsrum & kök. Anledningen att det rundar huset är att vi skall kunna ta tillvara solen i en uteplats, både på morgon / middag & kväll.

Nedan på bilden är det lite grått & det är den effekten jag tror passar bäst in i miljön. Bara fram med järnvitriolen när trädäcket är byggt..

På framsidan vid fasden vill jag plantera stockrosor..ååh ljuva blomster!! I olika färger.. Lite som på bilden nedan.

Det är väldigt vackert med stockrosor mot en vit/ljus fasad. Effekten av blommorna blir maximal.

Sen det störta projektet är nog garaget, det skall ha samma stuk som huset, vitputsat & enkelt utan större krusiduller..

Mot garaget skall orangeriet sitta, lite som på bilden nedan fast växthuset på bilden sitter fast mot en husfasad istället. Tänk vad mysigt att kombinera odling med middagar.. Vilket rum..!!

Så går det när solen skiner, då drömmer man sig bort & längtar... Men jag slår vad, min sambo kan inte koppla av på jobbet idag när han läst inlägget :)
Lungt hjärtat, jag hjälper dig! ;)
Vem längtar inte till våren?

fredag 19 februari 2010

Snöstorm ute men jag fann VÅRTECKEN!!!!!!!

Det är snöstorm ute igen men jag har äntligen hittat mitt första vårtecken här i Vilshärad! Undra om jag inte tjuvstartar vårteckensutmaningen hos Viveka & kör detta som mitt bidrag, det är ju bara 10 dagar kvar. Vill du veta mer om vårteckensutmaningen, klicka på länken..
http://humlebacken.blogg.se/2010/february/tva-veckor-kvar-knappt.html

A spring edition with a passionate taste of melon & mint! mmmm....

På bygg & inredningsfronten har det varit ett litet uppehåll, men strax kör det igång igen & då med nya inlägg, nya projekt & fler bilder.

Trevlig helg!.. psscht...mmmm....

onsdag 17 februari 2010

Ny header & bloggtips!

Tusen Tack Tanja för Halsbandet & armbandet som kom med på posten idag, vilken överraskning! Härlig text hämtat fr. Bjorg, stämmer sååå bra in på mig.

I have the simplest taste, i´m always satified with the best!

Jag blev överlycklig!! Kika gärna in på Tanjas blogg för mer info.

http://tanjahammarstrand.blogspot.com/2010/02/smycken_15.html

Javisst ja, jag bytte header också... Låt oss kalla det vårkänslor!

torsdag 11 februari 2010

Lyssna...

Jag & Minja var ute i det vackra vädret idag, solen värmde i ansiktet & lyssna på vad vi hörde..

Vad tänker du på?

Filmen kan krånga om den blir överbelastad, prova isåfall gärna lite senare igen.... det här får man inte missa, känslan behövs för att orka med när det känns som snöigast, vintrigast & mörkast.. :)

söndag 7 februari 2010

Vårletardag i Vintervita Vackra Vilshärad..

Det pratas om vår överallt, på bloggar, i tidningar & i affärer förbereds det för vårnyheter.. Ok, jag ger mig tänkte jag & tog mig en promenad i vårt vackra Vilshärad för att leta upp våren..

Vilshärad för er som inte känner till det ligger längs havet ca 10 km norr om Halmstad.
En gammal fiskeby som utvecklats från sommarstugeområde till ett expansivt område för åretruntboende.

Per Gessle bodde under sin uppväxt en period här i Vilshärad, närmare sagt 1978, på Hamiltonsväg, det var här familjen valde att bygga ett nytt hus, men tvingades sälja det alldeles för tidigt.
I det här huset skrev Per låten När alla vännerna gått hem.
http://www.gradvall.se/artiklar.asp?entry_id=49

Vilshärad har en vacker strand som är 4km lång, här bjuds det inte bara på salta bad utan även krabbfiske och vackra vyer samt många små fiskebåtar. Byn har också många hästgårdar samt en gårdsbutik med närodlade varor som även anordnar loppis på sommaren.

Sommaren är oslagbar i Vilshärad, den upplever många sommargäster antingen från nån av Vilshärads 2 campingar eller från nån av alla sommarstugor som finns i Vilshärad.

Förutom allt vad havet kan erbjuda så finns här tillgång till sommarlivs, restaurang, café, pay and play golfbana samt fotbollsgolf under sommaren. För den naturintresserad finns även ett fantastiskt naturreservat som erbjuder promenader & som har en spännande historia bakom sig.

Även hösten är vacker i Vilshärad, förutom naturreservatetspromenader så finns det också många bra svampplockarställen.

För att återgå till vintern som jag tidigare skrivit om så först en liten återblick på bilden av huset i sin vinterskrud, dagtid..

& kvällstid.


Men idag var det ju promenaddags.. lite av en vårletardag.. många pratar ju om våren & idag tänkte jag hitta den för att konstatera att jag har fel, att den verkligen är på väg, att vi inte lurar oss själva..

På promenaden såg vi vackra grindar (sådana här grindar jag vill att vi skall ha till sommaren)..men nää ingen vår här..

Efter några minuters promenad kommer vi ner till stranden, det kändes som man kommit till antarktis.. vackert, kallt & täckt av is... nää ingen vår här heller, men helt otroligt fint var det med ismassorna & den blå himlen.

Isen sträckte sig så långt ögat kan nå.. men nää ingen vår..

I Vilshärad har vi många fina stenmurar som förr användes för att markera tomtgränser, samt för att hänga in eller stänga ute boskap. Jag hittade också ett par fina gamla grindstolpar av sten.. men Vår? näää

& naturreservaten som jag talade om, här står det om floran & faunan, om stenmurarna samt om reservatets historia.

Ytterligare en strandbild, utan ett enda vårtecken..

Min sambo & vovven fick klart följa med på promenaden & dom hittade heller ingen vår idag. Snarare ser det ut som dom är på en expedition i Antarktis.

Så promenaden gav mig inga vårtecken, men en sån fantastikt vinterbild av Vilshärad som jag hoppas jag kunnat dela med mig av till er också. När vi kom hem så gjorde vi varmchokladmjölk & ostsmörgåsar som vi åt framför braskaminen!
.
Vilken dag, jag är glad att vi ännu inte hittade våren så att vi fick uppleva ytterligare en dag i detta underbara vinterlandskap som man inte så ofta får se!
.
Så jag fortsätter helt enkelt av att njuta av vintern ett tag till tills jag får motsatsen bevisad :)
Har ni hittat våren, eller njuter ni också fortfarande av vintern?

torsdag 4 februari 2010

Brev från Brevbäraren...


Lite bilder taget på hemmaplan de senaste dagarna.. Som ni ser är det snö så långt ögat kan nå. Variation har det varit från snöstorm till vintervackra soliga dagar. För nu är det verkligen vinter, jag har nästan lurat mig själv att våren kommer snart, men faktum är ju att vi har precis växlat månad från januari till februari & det är ju såhär det skall vara i dessa månader. Här hemma hos oss kan jag inte påstå vi har haft en enda dag med slask, utan kalla vintervita vackra dagar med mycket snö.

Jag tycker det är så fint! Det är sällan vi har en vargavinter som i år, snön har varit liggandes i flera veckor, plogarna rullar dagligen på vägarna & själva kan vi inte mer än skotta för att komma in på parkeringen samt in i huset.

På ett kuvert som kom med posten igår stod det skrivet med bläckpenna och stora bokstäver SKOTTA, ett tydligt budskap från brevbäraren, så självklart.. det hade vi bara inte hunnit med, det hade ju kommit ny snö under natten. Grannen mittemot hade nog inte fått sånt brev för han var ute med sin motordrivna snöslunga kl 07:00 på morgonen, jahapp, det behövdes minsann ingen väckarklocka på alarm den dagen inte..


I allafall har jag slutat lura mig själv om att våren är på väg för det är ju vinter så mycket det kan bli & en underbar sådan, så länge man slipper vara ute på vägarna då.. Men vi människor fungerar oftast så att vi längtar alltid efter något som ligger framåt i tiden istället för att stanna upp & njuta av nuet..

Njut av nuet du med... Våren kommer när den kommer.. vem vet däremot när vi får en sån här vinter igen??